Sunday, February 5, 2012

C.e.k.g.u N.i.e.za =)

Salam

Kembali akhirnye menatap blog ini. Alang2 menatap biarlah bertaip juga entry yang baru kan? Hehehe..

Pertama2 sekali..Alhamdulilah….

Sudah hampir 2 minggu bernafas di perkampungan Jemoreng di bumi Sarawak, selama itu jugalah suhu badan ini meningkat. Pendek kata, demam! Bila demam sudah mahu reda..selesema pula. Haih….mungkin jiwa sy belum lagi serasi dengan persekitaran baru di sini. Tidak mengapa…harus dijalani secara perlahan2 ya nieza. Hehehe..macam mana pon, baru 2 minggu di sini rasanya lidah sudah terikut2 dgn slang bahasa Sarawak di sini. Mana tidaknya, sukar sekali bertemu cikgu2 semenanjung di sini. Almaklumlah, satu2nya cikgu baru yg dipostingkan di SK Orang Kaya Sergunim, Daro, Sarawak pd tahub 2012.


Menjejakkan kaki di sini, ternyata banyak benda baru utk sy pelajari. Teringat masa mula2 menjejakkan kaki ke sini, sy ingatkan perkampungan ini dibina betul2 di atas air. Ada rasa kagum di situ. Mana nak jumpa kampung atas air maaa kat semenanjung? Paling2 tidak pon….restoren je yg terapung. Itu pon boley kira dgn jari kaki how many tyme I go to the restaurant atas air sebb konon2nya restoren atas air nie romantic..khas utk couple2 yg bercintan jaa…Hehehe. Back to the story, cube2 laa ty kat GB….

”Wah! Hebat! Kampung atas air ea?? Fist tyme sy jumpa nie cikgu!” Lancar je mulut nie bersuara memuji keindahan kampung nie….

“Hahaha…Jgn slh fhm cikgu..bukan atas air sebenarnya….kampung niee baru je pas banjir…sebb tue banyak air..” Ringkas jaa GB cite.

“Haaa??” Senyap.

Sampai jaa sek,seriously memg ade sedikit culture shock di situ. Sekolah 100% diperbuat drpd kayu. Terbayang2 sek2 tempat praktikal dulu….berbeza sgt2. Klu di sek praktikal dulu, bangunan kayu nie cuma sebagai tempat menyimpan barang tp di sini…kayu adalah segalanya…tempat berpijak juga memerlukan jambatan kayu utk ke sana ke mari dalam kawsn sek. Klu nak jejak tanah, basahlah baju niee..sebb air pon paras leher ooo…

Huhu..ape2 pun suasananya…kena sesuaikan diri kat sini..Kena pndai2 bawak diri kat tempat orang..InsyaAllah..

2 comments:

Mr. Z dan Mis N said...

jauhnya cikgu mengajar...hahahaha

dark_eky said...

heh..
dh sangkut le tue..

My Cube Pics